Tekenen voor Amsterdam tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam zomer 2013

Tekenen is ontdekken van de stad Amsterdam !

Mijn tekenoog maakt mij geboren Amsterdammer ontdekkingsreiziger in eigen stad. Dat is spannend ! Ik word geraakt, verwonderd over het ongewone gewone en uitgenodigd tot tekenen.

Waarneming en verbeelding wisselen elkaar af in mijn werk, de tekening dicteert mij haar vorm. Het gekozen onderwerp geeft mij aanwijzingen voor het materiaalgebruik .Ik werk graag met kleurige materialen. De tekeningen zijn direct met lijnen pure inkt of alleen krijt, maar steeds vaker wordt de tekening een gelaagde werkelijkheid met een gevarieerde tekenhuid van inkt krijt en pastel. Daarbij houd ik van de poëzie en de dramatiek van licht en donker en vlakken met kleur/ tooncontrasten.

Niet kijken maar zien .Op weg naar mijn atelier op de fiets, zie ik de openstaande brug over de Kattensloot. Opeens zie ik veranderend stadsbeeld van het gekantelde stuk brug dat afsteekt tegen het profiel van de Nassaustraat.

In die drukke stad bevinden zich veel stille verborgen plekken .De gebedsruimten van vele gezindten in Amsterdam zijn van die plekken. Zo teken ik als een toerist in eigen stad het interieur van de oosters aandoende Marokkaanse  moskee op de Weesperzijde.

Het toeval brengt je als bewoner naar nooit geziene wijken zoals Zeeburg. Ik zie hier de ruimte van veel groen afgewisseld met de architectuur van de 90 er jaren. De dreigende lucht boven de witte gebouwen van Zeeburg. Ook staan hier nog oude gebouwen die wonderwel passen in de buurt.  De schoonheid van een nieuwe wijk.

Het weer speelt een grote rol in de stad, samen met het licht vormt het dramatische enscenering van het stadse theater. Lichtstemmingen geven het alledaagse leven sjeu in wisselende straatscènes waarbij mens,dier straten en gebouwen een rol spelen. Het is maar even dat je zo’n beeld ziet in alle drukte: in je tekening wil je daarbij zijn, daarvan getuigen die bijzondere momenten. Amsterdam leeft en daar hou ik van dat wil ik laten zien in mijn tekeningen.

Ruimte.

Naast de dynamiek en het leven zoek ik als Amsterdammer de stilte en de ruimte op. Genietend van de zomer in het Amsterdamse Bos schilder ik haar brede grasvelden en wolkenluchten en ik krijg zicht op de beweegredenen van de landschapsarchitect en krijg ik lucht en ruimte en beleef ik vrijheid  in de stad.

Ja ik leef in Amsterdam!

Francisca Tollenaar mei 2013

 

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}